top of page
Search

Hanna Hyy

Hanna Hyyn maailma on latautunut, herättävä ja värillisesti vangitseva. Vaikka työt käsittelevät usein haastavia aiheita kuten yhteiskunnallisia epäkohtia ja monitasoisia inhimillisiä tuntemuksia, niin niiden sielukkuus ja kauneus on käsinkosketeltava.


Hanna Hyy, Kolme tonttua kehoissa, 2019


Miten kuvailit itseäsi tekijänä?

Esittävänä maalarina tuntuu, että mulla on automaattisesti vahva yhteys yhteen vanhimmista taiteen traditioista. Olen myös käsityöläinen ja mua kiinnostaa tekninen taidokkuus. Sit mulle on tärkeää runous ja havainto, se miten havaittu asia muuntautuu merkityksellisesti kielen ja maalauksen kautta. Että on jonkinlainen pyöröpeili havainnon, ja kuvan tai tekstin välillä, joka vilkkuu toisesta toiseen. Pitkässä juoksussa tuntuu et siitä havaitsemisen ihmeen purkamisesta on kaikessa kysymys. Taiteilijana olen havainnosta löytyvän merkityksen etsijä ja rakentaja.


Mikä sinua kiinnostaa ilmentää teoksiesi kautta?

Monenlaisten rakenteiden ja tuntemisen tasojen huomioiminen kiinnostaa, yhteiskunnalliset aiheet ja henkilökohtaiset. Mut kaiken taustalla se huomaamisen kautta tapahtuva avautuminen, joku rauha siinä että jostakin asiasta saa kiinni kuvalla tai kielellä. Se että sen enempää ei tarvitse -että arkisesta kokemuksesta johtuu kauneuden kokemusta. Et todella monimutkaisiin tunnetiloihin voi mennä vaan sitä kautta että keskittyy johonkin posliinikissaan tai roskaan. Miten hauskaa tässä ihmisyydessä, että se on mahdollista.


Miten työskentelet?

Mulla on yleensä malli josta lähden liikkeelle, se on jokin esine tai sitten se on jonkin kielenpätkä, jonkun tapahtuman kuvaus mistä oon saanut kielessä tosi kauniisti kiinni. Sen avulla voin päättää että mikä on se esittävän asian muoto mitä siinä teoksessa on. Sit alan maalata kohti tunnelmaa, ja yritän pysyä rentona. Pyrin valitsemaan mun arvojen mukaisia malleja ja miettimään et mitä asioita nostan esiin. Moni puusta valmistettu esine on miellyttävä mallina, tai kipsinen. Työskentelymateriaaleina tykkään käyttää vesivärejä, niistä tulee hyvää herkkyyttä ja ennakoimattomuuta. Herkkää jälkeä on tyydyttävä tasapainottaa jollain tuhdilla, kuten öljyvärillä tai öljypastellilla.


Ketkä ovat olleet sinulle esikuvia?

Kirjoittajista Ilpo Tiihonen, Pentti Saarikoski ja Walt Whitman oli hurja juttu teininä, ja heidän teokset kyllä vaikutti varmasti mun kielen kehittymiseen sekä assosiaationotkeuteen. Nuoruudessa Helene Schjerfbeckin omakuvat oli jotenkin kans aika tärkeä löytö. Nykyään inspiroivat taiteilijat on lähinnä maalareita tai lyyrikoita. Mun täytyy siksi pysyä loitollakin kaikista upeimmista tekijöistä etten ala imeytymään liikaa heidän maalausjälkeen tai kieleen. Tän ja viime vuoden aikana Delphine Hennelly ja Bill Lynch on olleet sellaisia tekijöitä joiden tauluja aina välillä pitää nautiskella. Niitä inspiroivia tekijöitä on nykykentällä todella paljon. Ehkä tärkeintä oli kuitenkin silloin nuorena kielen oppiminen, runouden tajuaminen. Se oli portti kaikkeen mitä maalaaminenkaan ikinä voi mulle olla, tai merkityksellinen elämä ylinpäätään.Hanna Hyy, Emotional Labour for Spring, 2019


Mistä innostut juuri nyt?

Tällä hetkellä kirjoittaminen innostaa todella paljon, ja oon lukenut äidiltä saatuja vanhoja Parnassoja. Pikkuhiljaa opettelen uudestaan lukemaan kirjoja ja oon nauttinut vaikkapa Annie Ernauxin The Years -teoksesta. Seuraan instassa itseäni paljon aktiivisempia lukijoita joilta bongaan kirjasuosituksia, eli kiitos heille! Painonnosto on kans uus asia mun elämässä joka on tosi hienoa läsnäoloharjoitusta. Lisäksi meidän työhuoneelle saatiin juuri grafiikan prässi ja haaveilen sillä puupiirrosten vedostamisesta.


Mitä projekteja sulla on tulossa?

Marraskuussa osallistun Sakari Tervon järjestämään Jazz Factory näyttelyyn, joka tulee esille verkkoon, ja tammikuun 9. päivä mulla avautuu soolonäyttely kustantamo ja galleria Kosmisella osoitteessa Pursimiehenkatu 13. Siellä maalausten kanssa on esillä mun runoja.


Hanna Hyy oli osana Marcyn Ripples -näyttelyä 2019.

bottom of page