top of page
Search

Kerttu Saali

Kerttu Saali maalaa intuitiivisesti, värit edellä. Hänellä ei ole koskaan tiettyä suunnitelmaa kun ryhtyy maalaamaan, vaan antaa värien ja maalin viedä mukanaan. Kertulle maalaaminen on paljon aistien kanssa työskentelyä, hän innostuu väreistä – niiden harmonioista ja kontrasteista sekä öljymaalin kanssa työskentelystä. Kenties se mihin hän maalauksillaan pyrkii, on herättää katsojassa jotain aisteja kutkuttavia tuntemuksia, joita niiden luominen hänelle itsellenikin tarjoavat.

Kerttu Saali, Kolibri, öljy kankaalle, 2019


Mikä on ollut sun tie maalariksi?

Kiinnostuin kuvan tekemisestä kunnolla joskus yläasteaikoina, mutta viimeistään lukiossa vahvistui käsitys siitä että haluan lähteä opiskelemaan jotain siihen liittyvää. Opiskelin pari vuotta Lapin yliopistossa kuvataidekasvatusta ja siellä koin, että kurssien puitteissa ei päässyt tekemään tarpeeksi. Halusin päästä oppimaan enemmän taiteen tekemisestä kuin sen opettamisesta. Vapaa-aikani Rovaniemellä kulutin maalaamalla ja päätin kokeilla irtoaisiko opiskelupaikka Kuvataideakatemiasta. Pääsin akatemialle toisella yrittämällä. Olen ollut aina kiinnostunut väreistä ja piirtämisestä, niin opetusaluetta valitessani maalauksen pääaine tuntui tosi helpolta ja luontevalta valinnalta. Mun isä on myös kuvataiteilija ammatiltaan, joten perheen suunnalta on tullut aina kannustusta.


Miten työskentelet?

Kuvailen omaa työskentelyprosessiani improvisoinniksi. Lähden lähes poikkeuksetta maalaamaan ilman minkäänlaiasta suunnitelmaa, väri edellä. Kaikista inspiroituneimmillani olen silloin kun on nähnyt jonkun hyvän näyttelyn. Silloin tekee heti mieli lähteä omalle työhuoneelle maalaamaan. Ammennan ideoita siis pääosin jo maalatuista maalauksista, mutta myös havaintomaailman tarkastelu kaikkine sen herkullisine yksityiskohtineen antaa uusia ideoita maalauksille. Työskentely prosessiini kuuluu paljon myös keskeneräisten teosten katselua. Jotkut päivät työhuoneella kuluukin vain tuijotellessa ja pohdiskellessa.


Onko sinulla tiettyjä ihmisiä tai esikuvia, jotka ovat vaikuttaneet sinuun ja tekemiseesi erityisesti?

Esimerkiksi amerikkalainen taidemaalari Amy Sillman on mulle tietynlainen esikuva maalaamisessa. Sillman puhuu paljon teksteissään ja artikkeleissaan improvisaatiosta maalaamisen yhteydessä johon pystyn helposti samaistumaan. Olen myös tuijotellut paljon esimerkiksi Silja Rantasen sekä Leena Luostarisen maalauksia. Myös isälläni on ollut vaikutusta maalaamiseeni.


Kerttu Saali, Niitulla, 37x29, öljy kankaalle, 2019


Mitä tekisit jos et maalaisi?

Koska piirtäminen, käsityö sekä värit ovat mulle tärkeitä taiteen tekemisessä, niin luultavasti olisin suuntautunut taidegrafiikkaan, jossen maalaisi.


Mistä innostut tällä hetkellä, tai mikä kiinnostaa, mistä unelmoit?

Näin pimenevinä iltoina innostun valtavasti valosta. Unelmoin tilavasta ja valoisasta työhuoneesta, jossa kaikki tavarat saisi hyvin järjestykseen.

bottom of page