top of page
Search

Petra Aaltola

Mikä on ollut sun tie tekijäksi?

Hakeuduin vuonna 2016 opiskelemaan kuvataidekasvatusta Aalto-yliopistoon. Tuolloin haaveenani oli nimenomaan opettaa. Opiskeluvuosien varrella olen kuitenkin huomannut, että taideopettajan ammatti oli jonkinlainen kompromissi varman tulonlähteen saamiseksi ja todellinen intohimoni on tehdä taidetta. Taiteilijuuden rakentaminen onkin tuonut minua pala palalta lähemmäs itseäni. Miten kuvailisit itseäsi tekijänä?

Olen hyvin kriittinen itseäni ja taidettani kohtaan. Taiteellisessa prosessissani keskityn nimenomaan haastamaan tehokkuutta vaativaa mieltäni. Taide mahdollistaa minulle tilan, jossa pääsen kosketuksiin hitaan, haparoivan ja aistisen tiedon kanssa.


Petra Aaltola, Liekkiponi, 2020

Mikä sinua kiinnostaa tuoda ilmi teoksiesi kautta?

Kompleksisuuksia. Jokin joltakin näyttävä kätkee sisäänsä paljon rakenteisiin ja asenteisiin piilotettuja merkityksiä. Haluan taiteellani tuoda itselleni näkyväksi omia toimintatapojani ja ajatuksiani. Usein ne heijastavat jotain myös ympäröivästä yhteiskunnasta. Voitko kertoa työskentely prosessistasi: mistä ammennat ideoita, mikä saa sinut innostumaan, miten työskentelet?

Tällä hetkellä olen erittäin kiinnostunut omasta lapsuudestani ja sen pop-kulttuurista suhteessa uusmaterialistiseen ontologiaan ja muinaiseen suomalaiseen taiteeseen... Miten sen sitten selittäisi... Ajan ja materian uudelleen ajatteleminen kiinnostaa. Työskentelen hyvin intuitiivisesti. En suunnittele teoksia etukäteen. Jos minusta tuntuu siltä, että hei olispa kiva tehdä keraamisia kömpelöitä poneja, niin toteutan sen ja mietin myöhemmin että miksi. Opettelen luottamaan intuitiooni yhä enemmän.

Minkälainen paikka sun työhuone on?

Työskentelen jaetulla työhuoneella Vallilassa. Tila on keramiikan tekemiseen tarkoitettu ja siellä on oma uuni. Haaveilen joskus saavani myös sotkuiseen työskentelyyn soveltuvan tilan, missä voisin rauhassa maalata.

Mikä on mielestäsi taiteen rooli?

Taiteella on monia rooleja se merkitsee eri ihmisille eri asioita. Minulle taide on etenkin aistisen tiedon, toisintekemisen ja nyrjäyttämisen keino, jolla tuodaan näkyväksi sellaisia asioita, jotka muuten voisivat jäädä huomaamatta.


Petra Aaltola, Kosmos, 2021


Onko sulla jotain taidekokemuksia, jotka ovat jääneet erityisesti mieleen?

Mieleenpainuvimpia kokemuksia ovat Villa Roosassa koettu Anna Estarriolan immersiivinen The Scene ja Mori art museumissa koettu Shinji Ohmakin Liminal Air Space-time. Mitä kotinäyttely miljöössä taiteen esittämisessä on mielestäsi kiinnostavaa?

Koti on niin henkilökohtainen tila. Minua kiinnostaa taideteoksien ja taidetta esittävän tilan luomat jännitteet.

Onko sinulla tiettyjä ihmisiä tai esikuvia, jotka ovat vaikuttaneet sinuun ja tekemiseesi erityisesti tai vaikuttavat tällä hetkellä.

Jasmin Anoschkin, Emma Helle, Maija Blåfield, Eeva Lietonen, Frans Nybacka, Liina Aalto-Setälä... voi näitä on ihan hirveästi lisää mutta nyt juuri en saa ketään mieleen. Mitä suunnitelmia sulle on tälle vuodelle? Mitä muita projekteja sulla on tulo

Valmistun kesällä ja kevät on ollut aika haipakkaa. Taidan hetken huilia. Toisaalta tuntuu, ettei taiteen tekemisestä sillä tavalla voi huilia. Taiteellinen ajattelu on jotenkin päällä koko ajan ja jos sitä kuuntelee voi löytää vaikka mitä kiinnostavaa. Minulla on tämän näyttelyn lisäksi touko-kesäkuussa eräs maalauksiani esittelevä näyttely Herttoniemessä.

‍ Mikä kiinnostaa ja innostaa tällä hetkellä?

Toisintekeminen, hidas prosessi ja muutokset, ajan uudelleen käsittäminen, uusmaterialismi, jälki-ihmiskeskeisyys. Mitä kesässä on parasta?

Uiminen! Ja Helteiset yöt ja tanssit rannalla. Ja uiminen tanssien jälkeen helteisessä yössä. Mitä sun kotiseudussa on parasta?

Siellä kaikki tuntuu niin simppeliltä ja rajatulta. Ei pääse samalla tavalla haihattelemaan. Se on sen paikan vahvuus ja heikkous. Mistä unelmoit ja visioit?

Haluaisin kissan. Toiseksi haluaisin sotkuisen työhuoneen ja sinne kauniin kasvin ikkunalaudalle. Haluaisin myös asua lähellä merta ja metsää, mutta toisaalta käydä Kalliossa päiväkahvilla. Ehkä muutan Vuosaareen?

Petra Aaltola on osa A Playful Approach ryhmänäyttelyä


Petra Aaltola, Komeetta, 2021

bottom of page